Bún bò Nam Bộ

Lista składników:

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 200 g wołowiny
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 100 g makaronu ryżowego 7-10 mm
  • 100 g białej rzodkwi
  • 1 marchew
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 główki salaty
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół pęczka kolendry
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 1/2 limonki

Opis wykonania:

Przygotuj marynatę do mięsa - posiekaj bardzo drobno trawę cytrynową, ząbek czosnku, wymieszaj z sosem ostrygowym, łyżką cukru i 2 łyżkami sosu rybnego. Pokrój bardzo cienko wołowinę. Wymieszaj z marynatą, zostaw na min. 15 minut. Obierz marchew i rzepę, pokrój w półplasterki lub wytnij kształt kwiatków. Posyp 1/2 łyżeczki soli, szczyptą cukru i 2 łyżkami octu ryżowego. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki wrzątku, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżkę cukru, posiekany czosnek i chilli. Pokrój ogórka na półplasterki. Umyj sałatę i porwij na mniejsze kawałki. Ugotuj makaron ryżowy, przelej zimną wodą, a przed podaniem wrzątkiem. Posiekaj zioła i chilli. Usmaż szybko wołowinę na oleju. Ułóż w misce sałatę, makaron, wołowinę, marynowane warzywa, zioła, ogórka, polej całość sosem.