Ciasteczka cytrynowe

Lista składników:

Czas przygotowania: 40 minut

600g mąki typu 500

200g masła

200g cukru

2 jajka

3 cytryny

10g proszku do pieczenia

cukier puder ( do dekoracji)

Opis wykonania:

Krok I Masło z cukrem ubijamy mikserem na krem przez około 10 minut

Krok II Do ubitej masy powoli dodajemy jajka, wciąż ubijając

Krok III Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i dalej ubijamy na średnich obrotach miksera

Krok IV Do ubitej masy powoli dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia - składniki mieszamy ręcznie

Krok V Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 40min.

KrokVI Nagrzej piekarnik na 180 stopni w trybie grzania góra - dół

Krok VII Z schłodzonego ciasta uformuj kulki, o średnicy 2cm, i obtocz cukrem pudrem Następnie wyłóż na blachę pokrytą pergaminem

Piecz ok 15min. Gotowe.

Smacznego