Wskazówki, które ułatwią przygotowanie potrawy:
Wszystkie składniki masy sernikowej muszą być w temperaturze pokojowej – dzięki temu czas pieczenia pozostanie ten sam, a masa nie będzie w środku surowa.
Zachowaj proporcje polewy czekoladowej – będzie płynna.
Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać w płynach w osobnym naczyniu – dzięki temu nie powstaną nam grudki.
Składniki:
• Masa sernikowa:
• 650 g twarogu sernikowego
• 220 g mascarpone
• 220 g cukru
• 6 jajek (L)
• 340 ml śmietanki 30%
• 1,5 łyżki pasty waniliowej
• 45 g mąki pszennej
Czekolada:
• 200 ml śmietanki 30%
• 200 g mlecznej czekolady
• 200 g gorzkiej czekolady
Pijana wiśnia:
• 500 g mrożonych wiśni
• 200 ml wina Porto
• Łyżka cukru (opcjonalnie)
• Łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
• Skórka z cytryny
• Świeża mięta
Wszystkie składniki masy sernikowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C bez termoobiegu.
Twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem, tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Dodajemy jedno jajko, mieszamy do połączenia się składników. Czynność powtarzamy 6 razy.
Dodajemy kremówkę, pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy mąkę pszenną, mieszamy do połączenia się składników.
Masę sernikową wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy ok. 35-40 minut, aż góra sernika będzie mocno spieczona, ale nie spalona.
Śmietankę podgrzewamy prawie do wżenia, wrzucamy połamane kawałki czekolady i mieszamy, aż się rozpuści Rozmrożone wiśnie wrzucamy do garnuszka, zalewamy je winem i gotujemy kilka minut, aż lekko zmiękną.
Część płynu przelewamy do szklanki lub miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, żeby nie powstały nam gródki.
Mieszankę przelewamy z powrotem do garnuszka, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Wtedy powstanie nam „kisiel”.
Kawałek sernika przekładamy na talerz, polewamy go czekoladą i wiśniami. Dekorujemy skórką z cytryny i świeża miętą.