Sernik Baskijski / Czekolada / Pijana wiśnia

Lista składników:

Wskazówki, które ułatwią przygotowanie potrawy:

Wszystkie składniki masy sernikowej muszą być w temperaturze pokojowej – dzięki temu czas pieczenia pozostanie ten sam, a masa nie będzie w środku surowa.

Zachowaj proporcje polewy czekoladowej – będzie płynna.

Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać w płynach w osobnym naczyniu – dzięki temu nie powstaną nam grudki.

Składniki:

• Masa sernikowa:

• 650 g twarogu sernikowego

• 220 g mascarpone

• 220 g cukru

• 6 jajek (L)

• 340 ml śmietanki 30%

• 1,5 łyżki pasty waniliowej

• 45 g mąki pszennej

Czekolada:

• 200 ml śmietanki 30%

• 200 g mlecznej czekolady

• 200 g gorzkiej czekolady

Pijana wiśnia:

• 500 g mrożonych wiśni

• 200 ml wina Porto

• Łyżka cukru (opcjonalnie)

• Łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

• Skórka z cytryny

• Świeża mięta

Opis wykonania:

Wszystkie składniki masy sernikowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C bez termoobiegu.

Twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem, tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Dodajemy jedno jajko, mieszamy do połączenia się składników. Czynność powtarzamy 6 razy.

Dodajemy kremówkę, pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników.

Na koniec dodajemy mąkę pszenną, mieszamy do połączenia się składników.

Masę sernikową wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy ok. 35-40 minut, aż góra sernika będzie mocno spieczona, ale nie spalona.

Śmietankę podgrzewamy prawie do wżenia, wrzucamy połamane kawałki czekolady i mieszamy, aż się rozpuści Rozmrożone wiśnie wrzucamy do garnuszka, zalewamy je winem i gotujemy kilka minut, aż lekko zmiękną.

Część płynu przelewamy do szklanki lub miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, żeby nie powstały nam gródki.

Mieszankę przelewamy z powrotem do garnuszka, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Wtedy powstanie nam „kisiel”.

Kawałek sernika przekładamy na talerz, polewamy go czekoladą i wiśniami. Dekorujemy skórką z cytryny i świeża miętą.