Chilaquiles

Lista składników:

  • 300 g pomidorów pelatti
  • 300 g pomidorów tomatillo
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chilli
  • 5 g papryczki jalapeno
  • 50 g nachosów
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 20 g oleju
  • Sok z połowy limonki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżka guacamole
  • Łyżka śmietany

Do dekoracji:

  • Liście kolendry

Opis wykonania:

Szalotkę, 2 ząbki czosnku obieramy i kroimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej. Następnie dodajemy czosnek, szalotkę i papryczki. Po kilku minutach dodajemy pomidory i zagotowujemy danie. Całość blendujemy, ponownie zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Fileta z kurczaka lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy marynatę z: oleju, tymianku, ząbka czosnku, soli i pieprzu. Na rozgrzaną suchą patelnię dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut do zarumienienia. Podajemy, wsypując nachosy na talerz, polewamy sosem, na wierzch układamy smażonego kurczaka, śmietanę, guacamole i kolendrę.