Oryginalny włoski przepis na makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki!
Czas przygotowania: 45 minut
2 jajka 100 g boczku (wędzonego lub suszonego - pancetty)
150 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie makaronu:
Mąkę wysyp na blat, zrób małe zagłębienie i wlej wszystkie pozostałe składniki
Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy
Gotowe ciasto zawiń folią do żywności i odstaw do lodówki na conajmniej 30 min.
Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Gotowe arkusze ciasta potnij nożem na nitki do spaghetti, jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu, rozwałkuj ciasto maszynką do żądanej grubości i potnij makaron odpowiednią przystawką
Jeżeli nie wykorzystasz całego ciasta, makaron możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Przygotowanie spaghetti:
W garnku zagotuj 4l wody, dodaj dwie łyżki soli W małej miseczce rozczep dwa żółtka
Potnij boczek w drobną kostkę ok pół centymetra, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj odrobinę oliwy z oliwek
Zmiel pieprz i wsyp na patelnię, podgrzej na małym ogniu, uzyskasz więcej aromatu. Dodaj skrojony boczek i podsmaż na małym ogniu aż wytopisz cały tłuszcz. Dodaj czosnek z oliwą i chwilę podsmaż
Do wrzącej osolonej wody, wrzuć makaron i gotuj ok. 1 min.
Ugotowany makaron wrzuć na patelnie z odrobiną wody od gotowania. Dodaj żółtka Całość mieszaj na patelni, do momentu uzyskania idealnego sosu.
Gotowy makaron przełóż na talerz, posyp parmezanem i świeżą natką pietruszki Całość oprósz pieprzem dla dekoracji. Gotowe. Smacznego!