Kalmary żyją w morzach i oceanach, w Europie można je najczęściej spotkać w Morzu Śródziemnym. W smaku słodko-morskie, o gumowatej lecz bardzo delikatnej konsystencji. Faszerowane kalmary to prawdziwy afrodyzjak bardzo popularny we Włoszech. Można je przyrządzać na wiele sposobów – smażyć, grillować, czy stosować jako składnik w zupach rybnych.
Składniki:
• 2 szt. kalmarów
• 1 szkl. czerstwej bułki
• 1 szt. cytryny
• Garść nduja
• Szczypta soli
• Szczypta pieprzu
• Masło do smażenia
• Oliwa z oliwek do smażenia
• Tymianek
• Rozmaryn
Kalmary umyj i oczyść.
Czerstwą bułkę pokrój na drobne części i wymieszaj z ndują, dopraw solą i pieprzem.
Farszem nadziej kalmary.
Na patelni rozgrzej olej z masłem i smaż przez minutę z każdej strony.
Nadziane kalmary możesz serwować np. z risotto.
Czas przygotowania: 20 minut