Faszerowane kalmary z grilla

Lista składników:

Kalmary żyją w morzach i oceanach, w Europie można je najczęściej spotkać w Morzu Śródziemnym. W smaku słodko-morskie, o gumowatej lecz bardzo delikatnej konsystencji. Faszerowane kalmary to prawdziwy afrodyzjak bardzo popularny we Włoszech. Można je przyrządzać na wiele sposobów – smażyć, grillować, czy stosować jako składnik w zupach rybnych.

Składniki:

• 2 szt. kalmarów

• 1 szkl. czerstwej bułki

• 1 szt. cytryny

• Garść nduja

• Szczypta soli

• Szczypta pieprzu

• Masło do smażenia

• Oliwa z oliwek do smażenia

• Tymianek

• Rozmaryn

Opis wykonania:

Kalmary umyj i oczyść.

Czerstwą bułkę pokrój na drobne części i wymieszaj z ndują, dopraw solą i pieprzem.

Farszem nadziej kalmary.

Na patelni rozgrzej olej z masłem i smaż przez minutę z każdej strony.

Nadziane kalmary możesz serwować np. z risotto.

Czas przygotowania: 20 minut