Domowe cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy. Idealne na jesienne śniadania lub jako deser.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
280 g mąki pszennej chlebowej
7 g soli
75 g masła
1 jajko
450 g poolishu
75 g cukru
1 łyżeczka kardamonu
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
250 g mielonych migdałów
250 g miękkiego masła
180 g cukru
2 jajka
2-3 duże szczypty soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
Ciasto na cynamonki najlepiej wyrobić dzień wcześniej i zostawić na pierwszy rozrost w lodówce na noc - będzie wtedy łatwiejsze do formowania. Do przyrządzenia nadzienia, wystarczy utrzeć wszystkie składniki ze sobą, do otrzymania gęstej pasty. Na blacie posypanym mąką, wałkować ciasto do uzyskania dużego prostokąta o grubości ok 1,8 - 2 mm. Posmarować nadzieniem, pozostawiając 1 cm wzdłuż długiego, dolnego boku. Zacząć zawijanie od góry, naciągając mocno ciasto, by było jeszcze cieńsze. Gruby wałek pokroić na plastry o szerokości ok 2,5 cm (ok 140 - 160 g). Obrócić każdego ślimaka i przycisnąć dłonią mocno do blatu, by lekko się spłaszczył. Schować zakończenie pod spód ślimaka i przełożyć na blachę na ok 2 - 4h garowania. W tym przypadku czas może być wydłużony, bo ciasto jest prosto z lodówki i ma niższą temp. niż pokojowa. Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać cukrem pudrem. Piec 15 - 20 min. w temp. 210°C z termoobiegiem.