Japoński burger

Lista składników:

Japoński burger tonkatsu z marynowaną kapustą i sosem hoisin

• 2 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm

• panierka panko

• mąka

• jajko

• sos hoisin

• ¼ główki białej kapusty

• imbir korzeń

• 2 ząbki czosnku

• 4 łyżki sosu sojowego

• 2 łyżki majonezu

• 1 łyżka oleju sezamowego

• 1 łyżka sezamu

• garść świeżej kolendry

• garść świeżej mięty

• 1 szt. cebuli

• bułka (bagietka lub kajzerka)

• sól, pieprz

Opis wykonania:

Obierz imbir i czosnek, przełóż do blendera, dodaj sos sojowy, olej sezamowy i zmiel na gładką masę.

Kapustę zetrzyj na mandolinie na drobne paski wymieszaj z przygotowaną marynatą, dodaj majonez i zostaw w misce.

Plastry schabu umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem.

Przygotowany schab panierujemy w mące, jajku i panierce panko.

Na patelnie wylej olej ok. 1cm i smaż przygotowane kotlety do momentu zarumienienia się panierki na średnim ogniu.

Przygotowane mięso wyciągnij i osusz papierowym ręcznikiem.

Przekrój bułkę wzdłuż, na dno bułki wyłóż przygotowana kapustę, pokrojony schab, nasmaruj sosem hoisin, dodaj cebule, kolendrę i miętę.

Całość przykryj drugą częścią bułki i gotowe.