Japoński burger tonkatsu z marynowaną kapustą i sosem hoisin
• 2 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm
• panierka panko
• mąka
• jajko
• sos hoisin
• ¼ główki białej kapusty
• imbir korzeń
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1 łyżka sezamu
• garść świeżej kolendry
• garść świeżej mięty
• 1 szt. cebuli
• bułka (bagietka lub kajzerka)
• sól, pieprz
Obierz imbir i czosnek, przełóż do blendera, dodaj sos sojowy, olej sezamowy i zmiel na gładką masę.
Kapustę zetrzyj na mandolinie na drobne paski wymieszaj z przygotowaną marynatą, dodaj majonez i zostaw w misce.
Plastry schabu umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem.
Przygotowany schab panierujemy w mące, jajku i panierce panko.
Na patelnie wylej olej ok. 1cm i smaż przygotowane kotlety do momentu zarumienienia się panierki na średnim ogniu.
Przygotowane mięso wyciągnij i osusz papierowym ręcznikiem.
Przekrój bułkę wzdłuż, na dno bułki wyłóż przygotowana kapustę, pokrojony schab, nasmaruj sosem hoisin, dodaj cebule, kolendrę i miętę.
Całość przykryj drugą częścią bułki i gotowe.