Indyk z amerykańskim gravy

Lista składników:

• 8 kg tuszy indyka

• 2 kostki masła

• Świeże zioła – tymianek, rozmaryn, pietruszka

• 2-3 cebule

• Marchew

• Seler

• Cytryna

• 4-5 ząbków czosnku

• Oliwa

Opis wykonania:

Seasoning

Indyka myjemy w solance i chowamy na noc do lodówki. Osuszamy bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie indyka whipped butter - pod skórą i wewnątrz.

Whipped butter

Mieszamy 1,5 kostki masła (w temp. pokojowej) z połową szklanki mleka. Mieszamy mikserem aż do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, tymianek, pietruszkę, wyciśnięty czosnek i odrobinę oliwy.

Stuffing

Kroimy seler, cytrynę i cebulę. Wkładamy do środka indyka i dodajemy zioła.

Cooking

Układamy na głębokiej blaszce, na dno możemy ułożyć marchew, seler, cebulę. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni na 3-3,5h, polewamy oliwą. W ostatniej godzinie podlewamy co 10min. sokiem, który wypuści indyk. Wyciągamy i dajemy indykowi odleżeć minimum 1h.