Ribolita Toscana

Lista składników:

Ribollita toscana, czyli gęsta toskańska zupa z fasoli, jest jednym z najbardziej znanych dań Toskanii. Przewodniki kulinarne często zwracają uwagę, że zupa najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. Stąd wzięła swoją nazwę ribollita, czyli „ugotowana na nowo”.

Składniki:

• 1 szklanka pomidorów pelatti • 2 szklanki białej fasoli • 1 seler naciowy • 4 marchewki • Natka pietruszki • 1 gałązka rozmarynu • Czerstwa bułka • 4 ząbki czosnku • 1 cebula • 2 łyżki oliwy z oliwek • Sól, pieprz

Opis wykonania:

Fasolę namocz dzień wcześniej i odstaw. W kolejnym dniu ugotuj fasolę (możesz użyć fasoli z puszki, wtedy nie musisz jej gotować).

Marchew, seler naciowy pokrój w kostkę ok. 1 cm. Do rozgrzanego rondla wlej oliwę i przesmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchew i seler, całość gotuj przez 5 minut. Dodaj fasolę.

Do rondla wlej ok. 1 l wody i całość gotuj do momentu zmięknięcia warzyw. Dodaj pomidory i pokrojone zioła, gotuj przez kolejnych 10 minut. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj pokrojoną czerstwą bułkę i całość wymieszaj.

Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut