Krem z pieczonej papryki / chips Serrano / olej bazyliowy / czosnkowa grzanka

Lista składników:

Serrano – rodzaj surowej, podsuszonej szynki popularnej w rejonach: Katalonii, Kastylii, Estremadury.

Wskazówki, które ułatwią przygotowanie potrawy:

Dzięki przykryciu folią aluminiową i ściereczką upieczonej papryki, papryka nam zaparuje i ściągnięcie skórki będzie dużo łatwiejsze.

Do zrobienia oleju bazyliowego używamy termometru cukierniczego – dzięki temu bazylia nam się nie spali, a odda smak i kolor.

Składniki:

• 8 czerwonych papryk

• 2 pomidory malinowe

• 2 ziemniaki

• 2 cebule

• 4 ząbki czosnku

• 2 papryczki chili

• 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

• 2-3 łyżki oliwy z oliwek

• 2 łyżeczki papryki wędzonej

• Szczypta soli i pieprzu

Olej bazyliowy:

• 1 pęczek świeżej bazylii

• 100 ml oleju rzepakowego

Chips Serrano

• 4 plastry szynki Serrano lub Jamon

• 1 łyżka masła

Grzanka czosnkowa:

• ½ bagietki

• Łyżeczka masła

• Kilka ząbków czosnku

Dekoracja:

• 2-3 łyżeczki prażonego słonecznika

• 4 łyżeczki jogurtu naturalnego

• 2 łyżeczki płatków chili

Opis wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C + termoobieg. Paprykę dzielimy na pół, usuwamy gniazda, przekładamy na blaszkę i polewamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut, aż skórka będzie mocno spieczona.

W tym czasie przygotowujemy olej bazyliowy, chips Serrano i czosnkową grzankę. Olej przelewamy do garnuszka, wrzucamy umyte i osuszone listki bazylii oraz podgrzewamy olej do temperatury 60 stopni C przez 15 min. Następnie blendujemy i przecedzamy przez sito z gazą lub filtr do kawy.

Na patelni układamy plasterki szynki Serrano i smażymy ją na średnim ogniu i suchej patelni. Kiedy szynka zacznie się lekko przypalać, dodajemy masło, zmniejszamy ogień i suszymy szynkę, aż będzie chrupiąca.

Bagietkę kroimy na grzanki. Smarujemy z jednej strony masłem i zarumieniamy ją na średnim ogniu z obu stron. Kiedy grzanka będzie mocno zarumieniona, to bierzemy obrany ząbek czosnku i smarujemy nim grzankę.

Paprykę wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i ściereczką kuchenną na 10 min. Następnie obieramy ze skórki.

W garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy kolejno cebulę, czosnek i chili. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, pomidory (bez skórki) i chwilkę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy jogurtem. Układamy chipsa Serrano, czosnkowe grzanki i posypujemy słonecznikiem oraz płatkami chili!