Serrano – rodzaj surowej, podsuszonej szynki popularnej w rejonach: Katalonii, Kastylii, Estremadury.
Wskazówki, które ułatwią przygotowanie potrawy:
Dzięki przykryciu folią aluminiową i ściereczką upieczonej papryki, papryka nam zaparuje i ściągnięcie skórki będzie dużo łatwiejsze.
Do zrobienia oleju bazyliowego używamy termometru cukierniczego – dzięki temu bazylia nam się nie spali, a odda smak i kolor.
Składniki:
• 8 czerwonych papryk
• 2 pomidory malinowe
• 2 ziemniaki
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 papryczki chili
• 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki papryki wędzonej
• Szczypta soli i pieprzu
Olej bazyliowy:
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 100 ml oleju rzepakowego
Chips Serrano
• 4 plastry szynki Serrano lub Jamon
• 1 łyżka masła
Grzanka czosnkowa:
• ½ bagietki
• Łyżeczka masła
• Kilka ząbków czosnku
Dekoracja:
• 2-3 łyżeczki prażonego słonecznika
• 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki płatków chili
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C + termoobieg. Paprykę dzielimy na pół, usuwamy gniazda, przekładamy na blaszkę i polewamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut, aż skórka będzie mocno spieczona.
W tym czasie przygotowujemy olej bazyliowy, chips Serrano i czosnkową grzankę. Olej przelewamy do garnuszka, wrzucamy umyte i osuszone listki bazylii oraz podgrzewamy olej do temperatury 60 stopni C przez 15 min. Następnie blendujemy i przecedzamy przez sito z gazą lub filtr do kawy.
Na patelni układamy plasterki szynki Serrano i smażymy ją na średnim ogniu i suchej patelni. Kiedy szynka zacznie się lekko przypalać, dodajemy masło, zmniejszamy ogień i suszymy szynkę, aż będzie chrupiąca.
Bagietkę kroimy na grzanki. Smarujemy z jednej strony masłem i zarumieniamy ją na średnim ogniu z obu stron. Kiedy grzanka będzie mocno zarumieniona, to bierzemy obrany ząbek czosnku i smarujemy nim grzankę.
Paprykę wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i ściereczką kuchenną na 10 min. Następnie obieramy ze skórki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy kolejno cebulę, czosnek i chili. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, pomidory (bez skórki) i chwilkę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy jogurtem. Układamy chipsa Serrano, czosnkowe grzanki i posypujemy słonecznikiem oraz płatkami chili!