Udon z tempurą

Lista składników:

Jeżeli lubicie azjatyckie smaki, koniecznie musicie spróbować zupy udon, która powstaje na basie bulionu dashi i grubego makaronu zwanego właśnie udon. Można ją łączyć z różnymi składnikami, mięsem, owocami morza lub warzywami. Poniżej przepis przetestowany w czasie warsztatów kulinarnych.

Składniki

Bulion: 6 łyżek dashi, 2 łyżki mirinu, 2 łyżki sosu teriyaki (płynnego)

400 g mąki pszennej, 300 g makaronu udon

2 cukinie, 2 marchewki, 2 cebule dymki, 1 cm imbiru, szczypta przyprawy shichimi

2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru

600 ml wody

12 krewetek z ogonkami

2 litry oleju rzepakowego

Opis wykonania:

Ugotuj w garnku bulion wlewając 1 l wody, dodając dashi, mirin oraz sos teriyaki. Bulion wystarczy gotować przez 5 minut.

Posiekaj drobno cebulę dymkę, obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce.

Wymieszaj w misce mąkę z sodą, jajkiem, wodą oraz solą i cukrem aby uzyskać jednolitą masę gęstości jogurtu naturalnego.

Warzywa pokrój pod kątem na 0,5 cm plastry, krewetki rozprostuj zostawiając ogonek (natnij ogonek, aby łatwiej było rozprostować). Wrzuć warzywa razem z krewetkami do tempury, wymieszaj, aby dokładnie je okleiła.

Wlej olej do garnka i rozgrzej. Smaż partiami krewetki oraz warzywa w oleju przez 1-2 minuty aż tempura będzie złocista. Zaraz po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Chrupiąca tempurę podawaj z ugotowanym makaronem udon w bulionie, posypane cebulą dymką i startym imbirem. Na koniec posyp przyprawą shichimi.