Gnocchi to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania włoskie kluski. Włoskie gnocchi to liczba mnoga od gnocco, które można przetłumaczyć jako „gruda”. Istnieją różne regionalne wersje tej potrawy przygotowywane m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Przypominają dobrze znane polskie kopytka.
Składniki:
• 250 g sera ricotty
• 100 g pecorino romano
• 1/2 kostki masła
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki typu 500
• 1 gałązka rozmarynu
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Carpaccio z trufli - kilka plastrów
• Sól
• Pieprz
Do średniej miski wsyp mąkę typu 500 i ziemniaczaną, następnie starty ser pecorino romano i ser ricotta.
Dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę zostaw na około 5 minut w lodówce.
Zagotuj wodę w garnku (3/4 garnka). Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Przy pomocy łyżki uformuj gnocchi i wkładaj do gotującej się osolonej wody. Gotuj do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Do rondla włóż gałązkę rozmarynu, dodaj pieprz i masło. Całość podgrzewaj do momentu w którym masło się delikatnie zeszkli.
Ugotowane kluski przełóż na talerz i polej masłem rozmarynowym oraz posyp truflami. Czas przygotowania: 20 minut