Gnocchi z ricotty z truflami

Lista składników:

Gnocchi to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania włoskie kluski. Włoskie gnocchi to liczba mnoga od gnocco, które można przetłumaczyć jako „gruda”. Istnieją różne regionalne wersje tej potrawy przygotowywane m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Przypominają dobrze znane polskie kopytka.

Składniki:

• 250 g sera ricotty

• 100 g pecorino romano

• 1/2 kostki masła

• 1 jajko

• 1 łyżka mąki typu 500

• 1 gałązka rozmarynu

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• Carpaccio z trufli - kilka plastrów

• Sól

• Pieprz

Opis wykonania:

Do średniej miski wsyp mąkę typu 500 i ziemniaczaną, następnie starty ser pecorino romano i ser ricotta.

Dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę zostaw na około 5 minut w lodówce.

Zagotuj wodę w garnku (3/4 garnka). Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Przy pomocy łyżki uformuj gnocchi i wkładaj do gotującej się osolonej wody. Gotuj do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Do rondla włóż gałązkę rozmarynu, dodaj pieprz i masło. Całość podgrzewaj do momentu w którym masło się delikatnie zeszkli.

Ugotowane kluski przełóż na talerz i polej masłem rozmarynowym oraz posyp truflami. Czas przygotowania: 20 minut