Krokiet ziemniaczany / Fuet / Panko / sos ziołowy (25 sztuk)

Lista składników:

Fuet – rodzaj hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej, ręcznie wyrabiana i przygotowywana w naturalnym flaczku z jelita cienkiego. W smaku słodka i lekko pieprzowa.

Wskazówki, które ułatwią przygotowanie potrawy:

Dzięki schłodzeniu ciasta, będzie nam łatwiej ulepić krokiety.

Dzięki zastosowaniu termometra cukierniczego temperatura smażenia będzie odpowiednia i krokiety nie spalą się, ani nie będą surowe w środku, a będą cudownie chrupiące.

Składniki:

• 0,5 kg ugotowanych ziemniaków mączystych

• 1 jajko

• 1 łyżka mąki

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• 200 g fuet

• 1 łyżka masła

• 1 duża cebula

• 4 ząbki czosnku

• 1 opakowanie panko

• 1 l oleju do smażenia

Sos ziołowy:

• 200 ml jogurtu naturalnego gęstego

• ½ pęczka świeżej pietruszki

• ½ pęczka świeżego koperku

• ½ pęczka szczypiorku

• ½ papryczki chili

• ½ soku z cytryny

• 2 ząbki czosnku

• 30 ml oliwy z oliwek

• Szczypta soli i pieprzu

Dekoracja:

• Szczypiorek

Opis wykonania:

Kiełbasę Fuet kroimy w małą kostkę i przekładamy ją na patelnie. Dodajemy masło na zimną patelnię i smażymy kiełbasę na średnim ogniu, aż będzie bardzo chrupiąca.

Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula będzie szklista.

Sos ziołowy: Pietruszkę, koperek, szczypiorek i chili drobno siekamy oraz łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.

Dodajemy Fuet z cebulą i czosnkiem, oraz pozostałe składniki krokietów poza Panko.

Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei, dodajemy jeszcze mąki pszennej.

Ciasto przekładamy do lodówki na 30 minut, żeby je schłodzić.

Przy pomocy łyżeczki oraz dłoni formujemy okrągłe krokiety, które następnie obtaczamy w panierce Panko.

Rozgrzewamy olej w garnku do temperatury 180 stopni C. Krokiety smażymy ok. 3 min. na złocisty kolor.

Usmażone krokiety przekładamy na ręcznik papierowy, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Krokiety układamy na talerzu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z sosem ziołowym.