Owoce morza w tempurze

Lista składników:

Tempura to panierka, którą przygotowuje się na zimno, a następnie obtacza wybrane składniki np. owoce morza, grzyby i warzywa. Następnie przygotowane produkty smaży się w gorącym oleju przez bardzo krótki czas. Tempura jest bardzo popularna w Japonii, choć tak naprawdę pochodzi z Portugalii.

Składniki:

• 1 szkl. mąki do tempury

• 1 szt. macki ośmiornicy

• 5 szt. krążków z kalmarów

• 5 szt. vongoli

• Olej do smażenia

• Szczypta soli

Opis wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój.

W misce przygotuj mąkę do tempury i wsadź do lodówki.

Rozgrzej olej na patelni. Osuszone składniki panierujemy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.

Smażymy ok. 1 minuty.

Smażone owoce morza przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie posól.

Czas przygotowania: 30 minut