Tempura to panierka, którą przygotowuje się na zimno, a następnie obtacza wybrane składniki np. owoce morza, grzyby i warzywa. Następnie przygotowane produkty smaży się w gorącym oleju przez bardzo krótki czas. Tempura jest bardzo popularna w Japonii, choć tak naprawdę pochodzi z Portugalii.
Składniki:
• 1 szkl. mąki do tempury
• 1 szt. macki ośmiornicy
• 5 szt. krążków z kalmarów
• 5 szt. vongoli
• Olej do smażenia
• Szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój.
W misce przygotuj mąkę do tempury i wsadź do lodówki.
Rozgrzej olej na patelni. Osuszone składniki panierujemy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy ok. 1 minuty.
Smażone owoce morza przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie posól.
Czas przygotowania: 30 minut