Spaghetti z bottargą to danie bardzo popularne w rejonach Sycylii i Sardynii. Bottarga to suszona ikra z tuńczyka bądź cefala. Kiedyś stanowiła pożywienie dla fenickich rybaków, którzy pracowali na połowach. Dziś bottarga określana jako złota morza, to prawdziwy afrodyzjak o bardzo intensywnym smaku. Dodawana do wielu dań np. spaghetti, kremów, czy grzanek.
Składniki:
• 150 g makaronu spaghetti
• 500 g sercówki
• 1 szt. bottarga (ikra z cefala)
• 1 szt. czosnku
• 1 szt. bułki (tartej)
Zagotuj wodę ok. 5l
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony czosnek.
Dodaj makaron do wody.
Wrzuć sercówki.
Dolej wino, gotuj do otwarcia, dodaj masło.
Wymieszaj wszystkie składniki z makaronem.
Czas przygotowania: 30 minut