Spaghetti z bottargą

Lista składników:

Spaghetti z bottargą to danie bardzo popularne w rejonach Sycylii i Sardynii. Bottarga to suszona ikra z tuńczyka bądź cefala. Kiedyś stanowiła pożywienie dla fenickich rybaków, którzy pracowali na połowach. Dziś bottarga określana jako złota morza, to prawdziwy afrodyzjak o bardzo intensywnym smaku. Dodawana do wielu dań np. spaghetti, kremów, czy grzanek.

Składniki:

• 150 g makaronu spaghetti

• 500 g sercówki

• 1 szt. bottarga (ikra z cefala)

• 1 szt. czosnku

• 1 szt. bułki (tartej)

Opis wykonania:

Zagotuj wodę ok. 5l

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony czosnek.

Dodaj makaron do wody.

Wrzuć sercówki.

Dolej wino, gotuj do otwarcia, dodaj masło.

Wymieszaj wszystkie składniki z makaronem.

Czas przygotowania: 30 minut