Pad thai to danie kuchni tajskiej przyrządzane na bazie makaronu ryżowego i warzyw. Jest najpopularniejszym daniem tajskim serwowanym w restauracjach orientalnych na całym świecie.
SKŁADNIKI :
100 gram makaronu ryżowego
10 obranych krewetek
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 dymki
2 jajka
3 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe posiekanych orzeszków ziemnych
garść świeżej kolendry
Sos do Pad Thai
180 gram tofu
Ugotować makaron ryżowy przez ok. 4 min, następnie odcedzić i przepłukać wodą. Na woku bądź dużej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i krewetki. Wbić jajka. Podsmażyć przez ok. 1 min. Dodać makaron i chwilę smażyć, dolać sos do pad thai. Następnie dodać kiełki, tofu oraz posiekaną dymkę i wymieszać. Na koniec posypać orzeszkami i skropić limonką.