Pad thai

Lista składników:

Pad thai to danie kuchni tajskiej przyrządzane na bazie makaronu ryżowego i warzyw. Jest najpopularniejszym daniem tajskim serwowanym w restauracjach orientalnych na całym świecie.

SKŁADNIKI :

100 gram makaronu ryżowego

10 obranych krewetek

1 szklanka kiełków fasoli mung

2 dymki

2 jajka

3 ząbki czosnku

2 łyżki stołowe posiekanych orzeszków ziemnych

garść świeżej kolendry

Sos do Pad Thai

180 gram tofu

Opis wykonania:

Ugotować makaron ryżowy przez ok. 4 min, następnie odcedzić i przepłukać wodą. Na woku bądź dużej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i krewetki. Wbić jajka. Podsmażyć przez ok. 1 min. Dodać makaron i chwilę smażyć, dolać sos do pad thai. Następnie dodać kiełki, tofu oraz posiekaną dymkę i wymieszać. Na koniec posypać orzeszkami i skropić limonką.