Risotto z grzybami

Lista składników:

Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech. Jest zarazem bardzo proste w przygotowaniu, składa się z niewielu składników. Niezwykle popularny zwłaszcza na północy Włoch. Do wielu rodzajów risotto dodaje się masło, wino oraz cebulę.

Składniki:

• 500 g ryżu arborio

• 1 kg grzybów

• 1 cebula

• 1 główka czosnku

• 100 ml oliwy z oliwek

• Garść grzybów suszonych

• 100 g masła

• 100 g grana padano

• Garść natki pietruszki

• 2 gałązki świeżego rozmarynu

• Sól, pieprz

Opis wykonania:

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Grzyby dokładnie umyj.

Do rozgrzanego rondla wlej oliwę i przesmaż ryż do momentu, kiedy ziarna staną się przezroczyste.

Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i grzyby. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu. Gotuj całość aż ryż delikatnie zmięknie.

Przed końcem gotowania, dodaj masło, zioła i wszystko wymieszaj.

Przed nałożeniem na talerz dodaj starty ser.

Czas przygotowania: 30 minut