Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech. Jest zarazem bardzo proste w przygotowaniu, składa się z niewielu składników. Niezwykle popularny zwłaszcza na północy Włoch. Do wielu rodzajów risotto dodaje się masło, wino oraz cebulę.
Składniki:
• 500 g ryżu arborio
• 1 kg grzybów
• 1 cebula
• 1 główka czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek
• Garść grzybów suszonych
• 100 g masła
• 100 g grana padano
• Garść natki pietruszki
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• Sól, pieprz
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Grzyby dokładnie umyj.
Do rozgrzanego rondla wlej oliwę i przesmaż ryż do momentu, kiedy ziarna staną się przezroczyste.
Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i grzyby. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu. Gotuj całość aż ryż delikatnie zmięknie.
Przed końcem gotowania, dodaj masło, zioła i wszystko wymieszaj.
Przed nałożeniem na talerz dodaj starty ser.
Czas przygotowania: 30 minut