Czas przygotowania: 40 minut
1 kg mąki
20g cukru
20g soli
20g drożdży
100g oliwy z oliwek
100g oliwy z oliwek (z aromatem czosnku i tymianku)
Sposób przygotowania w przepisie
0,5l wody
1 główka czosnku
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
10 szt pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
oliwki (opcjonalnie)
Krok I Do rondelka wlej oliwę z obranymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Postaw na palnik i zgotuj i zestaw z ognia ( w ten sposób oliwa nabierze aromatu ziół i czosnku) Wystudz do temperatury pokojowej.
Krok II Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę cukier oraz sół.
Krok III Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok IV Do składników dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj odstaw ciasto na 30 min. aż podwoi swoją objętość
Krok V Nagrzej piekarnik do 220 stopni (w trybie grzania góra dół)
Krok VI Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1cm, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Palcami zrób dziurki w cieście w odległości ok 2 cm. I wlej oliwę z aromatem czosnku i rozmarynu
Krok VII Wstaw do piekarnika i piecz ok 20min, aż skórka nabierze złocistego koloru
Krok VIII Gotową foccacię możesz ozdobić gałązkami rozmarynu które Ci zostały. Gotowe! Smacznego.