Foccacia z rozmarynem

Lista składników:

Czas przygotowania: 40 minut

1 kg mąki

20g cukru

20g soli

20g drożdży

100g oliwy z oliwek

100g oliwy z oliwek (z aromatem czosnku i tymianku)

Sposób przygotowania w przepisie

0,5l wody

1 główka czosnku

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

10 szt pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

oliwki (opcjonalnie)

Opis wykonania:

Krok I Do rondelka wlej oliwę z obranymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Postaw na palnik i zgotuj i zestaw z ognia ( w ten sposób oliwa nabierze aromatu ziół i czosnku) Wystudz do temperatury pokojowej.

Krok II Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę cukier oraz sół.

Krok III Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok IV Do składników dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj odstaw ciasto na 30 min. aż podwoi swoją objętość

Krok V Nagrzej piekarnik do 220 stopni (w trybie grzania góra dół)

Krok VI Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1cm, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Palcami zrób dziurki w cieście w odległości ok 2 cm. I wlej oliwę z aromatem czosnku i rozmarynu

Krok VII Wstaw do piekarnika i piecz ok 20min, aż skórka nabierze złocistego koloru

Krok VIII Gotową foccacię możesz ozdobić gałązkami rozmarynu które Ci zostały. Gotowe! Smacznego.