Ciasto kruche:
• 150 g masła
• 300 g mąki
• 120 g cukru
• 40 g mąki migdałowej
• 1 jajko
Nadzienie:
• 10jabłek
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 100 g cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 1 szt. cytryny
Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta, dodaj zimne masło, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą, wsadź do lodówki na 20min.
Jabłka obierz, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę o grubości 2cm. Obrane jabłka skrop cytryną i wrzuć do dużego rondla. Dodaj cukier, cynamon. Całość smaż aż jabłka uzyskają konsystencję musu. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuj przez minutę. Gotowe jabłka pozostaw do wystudzenia.
Na stolnicy rozwałkuj 2/3 kruchego ciasta i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto nakłuj delikatnie widelcem i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 8 min. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka i rozłóż po całości. Z pozostałej części ciasta zrób kratkę, całość wysmaruj jajkiem i wstaw do pieca na ok. 30 min.