Burger BBQ

Lista składników:

Kotlety:

• 1 kg wołowiny - np. antrykot, pręga, łata

• 1 średnia cebula - ok.150 g

• 1 średnie jajko

• 2 płaskie łyżeczki soli

• 1 płaska łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki:

• 6 bułek do burgerów

• Duży pomidor malinowy

• Mała cebula cukrowa lub zwykła

• Ser

• 2 korniszony lub ogórki kiszone

• Garść rukoli

• Kilka listków sałaty lodowej

Opis wykonania:

W misce mieszamy mięso, pokrojoną cebulę, jajko, dodajemy pieprz i sól. Formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy na kotlety grubości ok. 2cm.

Kotlety smażymy na średnim ogniu nie dłużej niż 3 min. na stronie. Kontrolujemy stopień wypieczenia kotletów.

Na przekrojone na pół bułki układamy ser. Bułki wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub podpiekamy je na patelni.

Wyciągamy bułki z piekarnika i układamy pokrojone wcześniej składniki. Układając po kolei: plaster pomidora, sałatę lodową, plastry ogórków, soczysty kotlet, ser, rukolę i cebulę.