Kotlety:
• 1 kg wołowiny - np. antrykot, pręga, łata
• 1 średnia cebula - ok.150 g
• 1 średnie jajko
• 2 płaskie łyżeczki soli
• 1 płaska łyżeczka pieprzu
Pozostałe składniki:
• 6 bułek do burgerów
• Duży pomidor malinowy
• Mała cebula cukrowa lub zwykła
• Ser
• 2 korniszony lub ogórki kiszone
• Garść rukoli
• Kilka listków sałaty lodowej
W misce mieszamy mięso, pokrojoną cebulę, jajko, dodajemy pieprz i sól. Formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy na kotlety grubości ok. 2cm.
Kotlety smażymy na średnim ogniu nie dłużej niż 3 min. na stronie. Kontrolujemy stopień wypieczenia kotletów.
Na przekrojone na pół bułki układamy ser. Bułki wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub podpiekamy je na patelni.
Wyciągamy bułki z piekarnika i układamy pokrojone wcześniej składniki. Układając po kolei: plaster pomidora, sałatę lodową, plastry ogórków, soczysty kotlet, ser, rukolę i cebulę.