Kakaowe rogaliki z marmoladą jabłkową i lukrem pomarańczowym

Lista składników:

Szybkie i pyszne rogaliki, które zasmakują każdemu!

Ciasto: · 500 g mąki pszennej

· 30 g świeżych drożdży

· 100 g masła

· 50 g miodu

· 50 g cukru waniliowego

· 2 jajka

· 180 g kwaśnej śmietany

· 4 duże łyżki kakaa

· 1 białko do posmarowania rogalików

· Szczypta soli

Marmolada:

· 1 kg jabłek

· 50 g masła

· 100 g miodu

· 1 łyżka cynamonu

· Skórka z 1 pomarańczy

Lukier:

· Wyciśnięty sok z połówki pomarańczy

· 5 dużych łyżek cukru pudru

Opis wykonania:

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Na patelni/rondelku roztapiamy masło z miodem, dodajemy jabłka. Posypujemy cynamonem i ścieramy skórkę z pomarańczy. Dusimy z 15/20 min. Wkładamy do lodówki.

Do roztopionego masła dodajemy śmietanę i drożdże. Mieszamy. Następnie dodajmy jajko, miód, cukier, kakao, sól. Ponownie mieszamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na pół, każdą połówkę należy rozwałkować i wykrawamy trójkąty. Nakładamy marmoladę i zwijamy. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach.

Lukier przygotowujemy mieszając wyciśnięty sok z pomarańczy z cukrem pudrem. Smarujemy rogaliki.