Szybkie i pyszne rogaliki, które zasmakują każdemu!
Ciasto: · 500 g mąki pszennej
· 30 g świeżych drożdży
· 100 g masła
· 50 g miodu
· 50 g cukru waniliowego
· 2 jajka
· 180 g kwaśnej śmietany
· 4 duże łyżki kakaa
· 1 białko do posmarowania rogalików
· Szczypta soli
Marmolada:
· 1 kg jabłek
· 50 g masła
· 100 g miodu
· 1 łyżka cynamonu
· Skórka z 1 pomarańczy
Lukier:
· Wyciśnięty sok z połówki pomarańczy
· 5 dużych łyżek cukru pudru
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Na patelni/rondelku roztapiamy masło z miodem, dodajemy jabłka. Posypujemy cynamonem i ścieramy skórkę z pomarańczy. Dusimy z 15/20 min. Wkładamy do lodówki.
Do roztopionego masła dodajemy śmietanę i drożdże. Mieszamy. Następnie dodajmy jajko, miód, cukier, kakao, sól. Ponownie mieszamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na pół, każdą połówkę należy rozwałkować i wykrawamy trójkąty. Nakładamy marmoladę i zwijamy. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach.
Lukier przygotowujemy mieszając wyciśnięty sok z pomarańczy z cukrem pudrem. Smarujemy rogaliki.