Sopa de camote y coco

Lista składników:

  • Cebula
  • 2 świeże kukurydze lub 300 g mrożonej
  • 300 g batatów
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Papryczka chipotle
  • 150 g mleka kokosowego
  • 500 g bulionu – str. 4
  • Sok z limonki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia
  • Nachosy do dekoracji

Opis wykonania:

Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, po chwili cebulę i czosnek. Następnie dodajemy masło i dalej smażymy. Kukurydzę obieramy i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem i dalej smażymy. Następnie obieramy i kroimy bataty - dodajemy na patelnię do pozostałych składników i dalej smażymy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż bataty będą miękkie. Zupę blendujemy i przecedzamy przez sito. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy I dodajemy mleko kokosowe i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Zupę podajemy posypaną nachosami.