Wietnamska zupa pho z wołowiną

Lista składników:

Poniższy przepis na najpopularniejszą zupę kuchni wietnamskiej został sprawdzony w czasie warsztatów kulinarnych. Uczestnicy warsztatów byli zachwyceni wynikiem. To właśnie także dlatego postanowiliśmy się nim podzielić w tym miejscu.

Składniki

8 ząbków czosnku, 4 cebule, 10 cm imbiru, 2 marchewki, 2 cebule dymki, 2 pęczki kolendry, garść kiełków fasoli mung, sok z 4 limonek

2 gwiazdy anyżu, 2 kory cynamonu, 4 zielone papryczki chili,

400 g rostbefu, 200 szpiku wołowego

4 łyżki sosu rybnego, 8 łyżek sosu sojowego, 100 g płatków chili

400 g makaronu ryżowego (jak na PadThai)

Opis wykonania:

Czosnek oraz cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i podsmaż na oleju aż się zeszkli. Dodaj starty imbir, anyż, cynamon, rostbef oraz szpik kostny. Podsmaż całość przez kilka minut, aż mięso będzie złociste.

Wlej sos rybny, sojowy oraz ¾ posiekanego chili i wymieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki pod kątem niczym bagietka. Zalej całość wodą i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 45 minut. Dopraw bulion cukrem oraz solą.

Wyjmij z ugotowanego bulionu wołowinę i pokrój na cienkie plasterki. Ugotuj makaron, potnij nożyczkami na mniejsze odcinki. Przepłucz wodą, aż będzie zimny.

W rondlu podgrzej cukier wraz z 2 ząbkami czosnku. Dodaj chili, sos rybny oraz odrobinę wody. Gotuj całość, aż powstanie gęsta marmolada.

Wlej bulion do dużych misek, dodaj makaron, wołowinę, skrop sokiem z limonki, posyp kiełkami oraz kolendrą. Podawaj z marmoladą chili.