Makaron z nduja i pistacjami to danie pochodzące z regionu Kalabrii. Pikantny smak włoskiej kiełbasy dodaje wyrazistości potrawie.
· 2 łyżki kiełbasy nduja
· 4 łyżki passaty pomidorowej
· 2 łyżki pistacji
· 1 łyżka mascarpone
· 2 łyżki pecorino romano
· 150 g makaronu pasta fresca
· 1 ząbek czosnku
· ½ szt. cebuli
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· Sól
· Pieprz
Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj.
Pokrój cebulę, czosnek w drobną kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i posiekane warzywa. Dodaj kiełbasę i passatę pomidorową.
Wrzuć makaron do gotującej się wody.
Ugotowany makaron wymieszaj razem z sosem na patelni.
Przygotowany makaron przełóż na talerz, dodaj mascarpone i posyp sprażonymi pistacjami.