Makaron z nduja i pistacjami

Lista składników:

Makaron z nduja i pistacjami to danie pochodzące z regionu Kalabrii. Pikantny smak włoskiej kiełbasy dodaje wyrazistości potrawie.

· 2 łyżki kiełbasy nduja

· 4 łyżki passaty pomidorowej

· 2 łyżki pistacji

· 1 łyżka mascarpone

· 2 łyżki pecorino romano

· 150 g makaronu pasta fresca

· 1 ząbek czosnku

· ½ szt. cebuli

· 2 łyżki oliwy z oliwek

· Sól

· Pieprz

Opis wykonania:

Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj.

Pokrój cebulę, czosnek w drobną kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i posiekane warzywa. Dodaj kiełbasę i passatę pomidorową.

Wrzuć makaron do gotującej się wody.

Ugotowany makaron wymieszaj razem z sosem na patelni.

Przygotowany makaron przełóż na talerz, dodaj mascarpone i posyp sprażonymi pistacjami.