Nie trzeba być Włochem by rozkoszować się smakiem włoskich makaronów z różnymi dodatkami. Przekonali się o tym uczestnicy Warsztatów kulinarnych Amica, którzy samodzielnie wykonali tagliatelle, które zostały podane z owocami morza. Proste, szybkie danie, które zawsze robi wrażenie.
Składniki
Krewetki - 8szt
Mule - 2 garście
Vongole - 2 garście
Wino białe wytrawne - pół szklanki
Czosnek – 1 ząbek
Natka pietruszki - garść
Masło - łyżka
Pasta pomidorowa – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Pasta Fresca
Jajka - 1szt
Mąka typu 00 - 100g
Szczypta soli
Łyżeczka oliwy
Krewetki obierz i oczyść
Czosnek obierz
Pietruszkę pokrój
W garnku zagotuj około 2 litrów posolonej wody
Na rozgrzaną patelnie wrzuć czosnek i oliwę z oliwek
Dodaj owoce morza i białe wino
Całość podgotuj do momentu wyparowania alkoholu
Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez minutę
Do garnka z gotującą się wodą wrzuć wcześniej przygotowany makaron - gotuj przez 2 min
Makaron przełóż delikatnie na patelnie z gotowym sosem i całość delikatnie wymieszaj
Dodaj posiekaną pietruszkę
Całość przełóż na talerz