Sopa de tortilla

Lista składników:

  • Cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g chilli
  • 500 g bulionu – str. 4
  • 500 g pomidorów pelatti
  • 3 tortille kukurydziane
  • Łyżka śmietany 18%
  • Sok z połowy limonki
  • Olej do smażenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Awokado do dekoracji
  • Świeża kolendra

Opis wykonania:

Cebulę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, chilli – całość podsmażamy. Dodajemy pomidory pelatti. Dodajemy bulion i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy dwie tortille. Ponownie zagotowujemy. Następnie całość blendujemy. Jedną tortille kroimy w paski i smażymy na głębokim tłuszczu. Zblendowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Danie podajemy z łyżką śmietany, świeżym avocado, paskami tortilli i świeżą kolendrą.